LOGO_EUSOCIALCIT_05
Focusgroepen

Als onderdeel van ons project over “De toekomst van Europees sociaal burgerschap” (EUSOCIALCIT), proberen we de opvattingen van burgers over sociaal beleid en sociale rechten in de Europese Unie (EU) beter te begrijpen. Om dit doel te bereiken, organiseren we een reeks burgerbijeenkomsten (groepsinterviews) in vier landen: Nederland (Amsterdam), Duitsland (Berlijn), Spanje (Madrid) en Polen (Warschau).

Als onderdeel van ons project over “De toekomst van Europees sociaal burgerschap” (EUSOCIALCIT), proberen we de opvattingen van burgers over sociaal beleid en sociale rechten in de Europese Unie (EU) beter te begrijpen.

 

Om dit doel te bereiken, organiseren we een reeks burgerbijeenkomsten (groepsinterviews) in vier landen: Nederland (Amsterdam), Duitsland (Berlijn), Spanje (Madrid) en Polen (Warschau).

 

Deze groepsinterviews vormen een centraal onderdeel van ons onderzoeksproject om meer inzicht te krijgen in wat burgers van de EU vinden als het gaat om sociaal beleid, zoals kinderopvang of werkloosheidssteun, en hoe zij denken over de rol van de EU bij het verlenen van deze diensten.

 

De rijke data die via deze groepsinterviews worden verzameld, zullen worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in de houding van het publiek ten opzichte van sociale rechten, het onderscheid tussen nationale regeringen en de EU bij het verstrekken van deze rechten, en de mate waarin burgers op de hoogte zijn van middelen die sociaal burgerschap beïnvloeden.

 

In een latere stap van het onderzoeksproject zullen we verder onderzoeken in hoeverre politici aandacht hebben voor de mening van burgers en hoe zij reageren op hun eisen.

 

Dit project is een samenwerking tussen de Carlos III Universiteit van Madrid (Spanje), SGH Warsaw School of Economics (Polen), Universiteit van Amsterdam (Nederland) en Universiteit van Konstanz (Duitsland).

 

Alle focusgroepen worden gemodereerd door ervaren onderzoekers uit elk gastland. Gegevens die worden verzameld worden volledig geanonimiseerd en veilig opgeslagen door de Universiteit van Konstanz, en alleen gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden.

 

Deelname aan de focusgroepen is geheel vrijwillig. Als vergoeding voor deelname bieden wij Amazon vouchers van 30 euro aan.

 

Om je aan te melden voor een focusgroep in Amsterdam, klik op het registratie-icoon hieronder.